Свежи vs. Замразени

Преимущества и недостатъци на свежите и замразените торти и десерти.

Всъщност защо се замразяват тортите и десертите?

Отговорът е много лесен: за да се удължи срока на годност. Срокът на годност на хранителните продукти и в частност на тортите и другите видове десерти се удължава чрез консервиране. Консервирането се постига по няколко начина: сушене, поставяне в опаковки без въздух познати ни като консерви, с добавяне на консерванти (вещества, които удължават срока на годност) и чрез замразяване. Очевидно сушенето и поставянето в опаковки тип консерва са неприложими за торти и десерти. Остават другите два начина на консервиране – добавянето на консерванти (използва се при свежите торти) и замразяването. Тук се вижда и първото предимство на замразените торти и десерти – липсата на консерванти. Никой производител, който замразява продуктите си не добавя в тях вещества, които са консерванти. Най-малкото защото те оскъпяват продуктите и няма никакъв смисъл от тях, тъй като замразяването е форма на консервиране т.е. ниската температура запазва продуктите, а не добавените химически вещества.
За да запазят по-дълго тортите свежи производителите добавят консерванти, а както знаем това не са най-полезните за здравето вещества.

Защо замразените десерти са по-евтини от свежите?

Съдейки от написаното по-горе то липсата на консерванти е свързано и с влагането на допълнителни средства за закупуването им. Това поевтинява продукта.
Основните причини обаче са други:
На първо място това са много по-малките разходи за труд. Свежите торти се произвеждат ръчно в малки цехове и работилници. В тях производителността е малка и тежестта на труда (заплатите) е много голяма в себестойността на единица продукция.

Производителите на замразени десерти са огромни фабрики, оборудвани с големи машини и произвеждат десетки хиляди десерта на ден. Съвременните машини са автоматизирани и почти не изискват човешки труд. Факторът заплата в себестойността на единица продукт е много малка, предвид хилядите произведени бройки.

Втората причина е мащабът на производство. Логично е фабриките, които купуват огромни количества материали да ги получават на значително по-ниски цени от малките цехове за производство на свежи торти. Така себестойността на замразените десерти е значително по-ниска от тази на свежите торти.

Третата причина е нормата на печалба. Малките работилници продават с по-голяма надценка тъй като количеството произведени десерти е малко, а постоянните им разходи са големи. Фабриките продават с малки надценки, които макар и малки, но умножени по огромното количество представляват една добра печалба.

Качеството! Ще попитате и за качеството – кои са по-качествени замразените или свежите?

Що се отнася до качеството отговорът не е еднозначен. За да отговорим на този въпрос трябва да разгледаме няколко фактора, които влияят на качеството.

На първо място това са пазарите, на които се продават десертите. За свежите торти това е само българският пазар. А както знаем той не е най-претенциозният от гледна точка на качеството. Но е претенциозен относно цената. Малките производители са принудени да се съобразяват с крайната цена, и предвид повишаващите се разходи включително и за заплати са принудени да купуват все по-евтини суровини. Това влияе отрицателно на качеството. Разбира се има производители, които предлагат и отлично качество, но за сметка на цената. Обикновено това са торти, направени за специални поводи – рождени дни, семейни празненства, сватби и др.

Големите производители продават на световните пазари. Тези пазари поставят много високи критерии и стандарти за качество. Това кара фабриките да купуват само най-качествените суровини. Отделни пазари дори поставят още по-високи изисквания. Като пример ще дадем Швеция. Тяхното изискване е в шоколадовия ганаш, който е една от суровините за производство на шоколадови десерти да няма никакво палмово масло! Това кара производителите на ганаш да сменят рецептурите си, както и големите фабрики стриктно да следят за липса на палмово масло.

Разсъждавайки върху вложените суровини и материали няма как да не споменем липсата на консерванти в замразените десерти, което е безспорно предимство за тях.

На второ място след пазарите това са използваните рецепти. Българските производители използват традиционни местни рецепти или класически рецепти на популярни десерти като тирамису и чийзкейк. Проблемът обаче се явява в използваните суровини и материали, които се използват за класическите рецепти. Да вземем за пример тирамису. Има много италиански рецепти за тирамису, но всички те включват съставки като маскарпоне и бисквити савоярди. И дете суровини се намират на българският пазар, но са скъпи. Ако се спази класическата рецепта тирамисуто става прекалено скъпо. За това и се правят компромиси, които намаляват качеството.
В същото време големите западни производители, понеже купуват суровини на по-ниски цени и най-вече за да спазят традициите влагат само доказано качествени суровини и материали и в нужните по рецепта количества. И най-вече традициите!!! Няма италиански производител на тирамису, който да вложи нещо различно от традиционното италианско маскарпоне и бисквити савоярди, както и няма белгийски производител на шоколадови десерти, който да вложи шоколад, различен от белгийския.

Последният въпрос това е визията.

Тук отново можем да разсъждаваме доста, но в повечето случаи ръчно изработените торти имат по-добра визия от замразените, благодарение именно на усета и труда на сладкаря.
При другите видове десерти, като пример тирамису и плодови пайове визията е по-добра при замразените такива.
При третата категория десерти визията не е от голямо значение, това са суфлето и белгийската вафла.

От казаното до тук сам се налага извода, че замразените десерти имат повече предимства пред свежите. Нека ги обобщим:

От замразените десерти можете да извадите и размразите само толкова порции, колкото са ви необходими за деня. Останалите можете да съхраните във фризера. Не е необходимо да излапате цялата торта преди да се е развалила.

Замразените десерти са направени от по-качествени суровини

Те са без консерванти

Значително по-евтини са

Направени са по класически рецепти без компромиси с качеството и количеството на вложените суровини и материали.

Недостатък на замразените десерти и по-точно в частност на замразените торти е единствено и само визията.

Надяваме се, че с тази статия ще можете да вземете добре информирано решение кои десерти да си закупите.

arrow_upward